VOLTRUN, ŞARJ ÇÖZÜMLERİ İLE HER YERDE !

Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı her yıl artarken, şarj istasyonları da otoyol, dinlenme tesisleri, alışveriş merkezleri ve konutlarda yaygınlaşmaya devam ediyor. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte kafalardaki ”elektrikli aracımı nasıl şarj edebilirim? ” sorusu da hızlıca yanıt buluyor. Türkiye’nin elektrikli araç şarj istasyonları ve istasyon ağ çözümleri alanında öncü şirketi Zebra Elektronik, kendi bünyesindeki AR-GE birimi ile akıllı şarj istasyon donanımları ve yazılımlarını geliştirip üretiyor. Voltrun markasıyla elektrikli araç şarj istasyon ağ operatörlüğü hizmetlerini müşterilerine sunan şirket, elektrikli otomobillerin kullanımının yaygınlaşması konusunda da katkı sağlamaya devam ediyor.

Ekonomi Yöntem Gazetesi olarak gerçekleştirdiğimiz röportajda Zebra Elektronik A.Ş. Genel Müdürü Berkay Somalı sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle firmanızı  tanıyabilir miyiz?

Zebra Elektronik A.Ş. olarak 2011 yılında kurulmuş bir şirketiz. Şirketin kuruluş amacı elektrikli vasıtaların e-mobilite ekosistemi için teknolojik çözümler geliştirmek. Bu kapsamda ilk 5 sene sadece AR-GE çalışmaları yaptık. Kendi yazılım ve donanımlarımızı geliştirdik. 2016 yılından bu yana da hem yazılım hem donanım ürünlerimiz ile piyasada yer alıyoruz. Ağırlıklı olarak şarj üniteleri, bunların işletme yazılımları ve kendi markamız olan Voltrun ile bunların işletmesini yapmaktayız.

Voltrun isim olarak da sektöre uygun ve enerjik bir marka ismi.  Markanızdan bahseder misiniz?

Voltrun olarak Türkiye’deki şarj ağı işletmecileri arasında önde gelen bir markayız. Türkiye’de bugün 3500 civarında soket var.  Voltrun olarak Türkiye genelinde 300 noktada 400’den fazla soketimiz ile  şarj hizmeti sunuyoruz ve giderek bu sayımızı arttırıyoruz.  Elektrikli araç sahipleri, araçlarını park ettikleri yerlerde; özellikle evlerinde, iş yerlerinde, otoparklarda, kamusal alanlarda, avm vb. vakit geçirilebilecekleri noktalarda şarj etmek istiyorlar. Biz konsantrasyonumuzu insanların temel şarj ihtiyacı duydukları bu alanlara yoğunlaştırdık. Bireysel kullanıcılardan bina yönetimlerine, girişimcilerden enerji devlerine kadar çeşitli tüketici gruplarına yönelik hizmet veriyoruz.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” yayımlandı. Buna göre, şarj ağı işletmeciliği EPDK’dan alının şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında yürütülecek. Bu yönetmelik sektöre nasıl bir ivme kazandıracak?

Bu işe yatırım yapacak firmalar, son 2 yıldır bu yönetmeliği bekliyordu. EPDK, elektrikli araçlara enerji sağlayacak olan şarj ünitesi ve istasyonların kurulması, şarj ağı ve şarj ağına bağlı istasyonların işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esasları belirledi. EPDK tarafından şarj ağı işletmecileri lisanslandırılarak bu alandaki faaliyetlerinin düzenlenmesi sağlanacak.

Biz de Zebra Elektronik olarak, bu işi doğru, bilinçli ve lisanslı olarak yapacak olan firmalara hem donanım olarak, hem de yazılımsal olarak destek vereceğiz. Bu piyasanın hızlı bir şekilde büyümesi ve dünya standartları ölçeğinde olabilmesi için sadece 3-4 firma ile ilerleyemeyiz. Pek çok firma yatırım yapmalı. Özel sektörün de taşın altına elini sokması lazım.

Bu kapsamda firma olarak siz nasıl destek veriyorsunuz?

Sadece son teknolojiyle uyumlu ürünler değil, aynı zamanda ara yüz ve bilişim sistemleri desteği, danışmanlık, finansman ve bakıma kadar her alanı içeren kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunuyoruz.  Bu tür bir altyapıyı güvenle işletebilmek için bu firmalara tüm desteği vererek yüksek büyüme potansiyeli olan bir pazara katılabilmelerini sağlıyoruz.

Amacımız, müşterilerimizin bireysel ihtiyaçları için en uygun çözümü sağlayan esnek ve verimli ürünler sunmaktır. Nerede, nasıl ve ne tür bir altyapı gerekiyorsa, tüm ihtiyaçlarını karşılamak için uygun bir ürün yelpazesi sunmanın yanında, uzman danışmanlık hizmeti de veriyoruz.  Gereksinimler yanında, operasyonel süreçlerini de hesaba katarak düşük maliyetli, esnek şarj çözümleri sunuyoruz. Büyüme potansiyeli büyük olan bu sektörde yer almak isteyen çok çeşitli sektörlere özel geliştirilmiş farklı iş modelleri için özel çözümler sunuyoruz.

Elektrikli araçların yaygınlaşması ile şarj istasyonlarına ihtiyaç daha da artıyor.

Türkiye’de son yıllarda elektrikli araçlara ilgi artıyor. Araçların kullanımının yaygınlaşması için şarj istasyonlarına erişim önem arz ediyor. Her ikisi de birbiri ile paralel gitmesi gereken süreçler. Şarj istasyonları kurulacak ki daha fazla elektrikli otomobiller satılabilsin ve kullanımı yaygınlaşsın. Hatta şu süreçte şarj ağı yapılanması bir adım ileriden gitmeli ki, insanların elektrikli otomobil kullanımına yönelik kafalarındaki soru işaretleri kalkarak, bu araçların kullanımı yaygınlaşabilsin. Avrupa ortalamasında elektrikli araçların satışları % 10 ‘u geçmiş durumda. Türkiye’de de önümüzdeki 2 sene içerisinde bu seviyelere ulaşacağımızı ve 2030’lu yıllara yaklaştığımızda da satılan her iki araçtan birinin elektrikli araç olacağını öngörüyoruz.

Geliştirdiğiniz “ezOperator Yazılım Paketi” ile de kendi markasıyla şarj ağı kurmak isteyen şirketlerin tüm yazılım ihtiyaçlarını karşılayabilecek çözümler sunuyorsunuz. Bunun hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sadece şarj donanımlarımızı değil, geliştirdiğimiz “ezOperator Yazılım Paketi”mizi de müşterilerimize sunuyoruz. Sunduğumuz bu yazılım Voltrun markamız için kullandığımız yazılımının birebir aynısı. Gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında kendi markasıyla şarj ağı kurmak isteyen şirketlere kendi markalarına özelleştirerek bu hizmeti sunuyoruz. Müşterilerimizin mobil aplikasyonlarından, web ortamına kadar kendi markalarını ön plana çıkararak, kendi muhasebe sistemlerine entegre sağlayarak kendi “Voltrun”larını yaratmalarını sağlıyoruz. Şarj ağı operatörü olmak isteyen şirketlerin isterlerse donanım, isterlerse yazılım ihtiyaçlarını tek elden karşılayabiliyoruz. Dolayısıyla e-mobilite sektörüne girişlerini çok hızlı ve kolay bir şekilde sağlıyoruz. Bunun yanında kurduğumuz roaming (şarj ağı paylaşım) platformu ile de ilk günden çok sayıda şarj noktasına ve elektrikli araç müşterisine erişim sağlamış oluyoruz.

Ar-Ge’ye önem veren bir firmasınız. Bu yöndeki çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Zebra Elektronik olarak AR-GE çalışmalarını kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda hiçbir yabancı firmaya bağlı değiliz ve dolayısıyla bu bize esneklik kazandırıyor. Zaman içinde gelen tüm regülasyon ve standartlara adaptasyon konusunda çok hızlı aksiyon alabiliyoruz. Öte yandan kendi teknolojimizi kendimiz geliştirdiğimiz için maliyet açısından da avantaj sağlıyoruz. Son 10 senedir bu konuya konsantre olduk. Dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Ciromuzun yarısından fazlasını AR-GE ye ayırdık. Ciromuz artmaya başladığında bu oran bu kadar yüksek olmayacaktır ama ciddi oranda pay ayırmayı planlıyoruz.

Hedefleriniz nelerdir?

Zebra Elektronik çatısı altında hem üretimimiz hem de şarj ağımız var.  Voltrun Elektrikli Araç Şarj İstasyon Ağımızda mevcut 450 olan soket sayımızı 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz.  Sektörün ilerleyişine bağlı olarak, ihtiyaç doğrultusunda bu sayı daha da fazla olabilir. Yine bu sene içerisinde DC yani hızlı şarj ünite kurulumlarına başlıyoruz. Kendimizin ürettiği ve kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen hızlı şarj ünite kurulumlarıyla da müşterilerimize daha hızlı hizmet verebilir noktaya gelmeyi planlıyoruz. . Başta Türkiye çevresindeki ülkeler olmak üzere yurtdışına da Voltrun markası ile açılmak istiyoruz. Şarj ünitelerimizin yurt dışına yüksek adetlerde ihracatını gerçekleştirmek amacıyla birçok farklı ülkeden ilgililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Burada önemli olan kalite standartlarını sağlayabilecek doğru partnerleri bulabilmek. Gelen talepleri değerlendiriyoruz.

Elektrikli araç ve şarj istasyonu işletmeciliği konusunda yatırım yapmaya nasıl karar verdiniz?

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Yüksek lisansımı Texas Austin’de proje yönetimi bölümü ile yaptım. Amerika’nın en büyük inşaat ve proje yönetim firmalarından Turner Construction’da çeşitli projeleri yönettim. Turner’da son yıllarımda özelikle yeşil binalardaki elektromekanik sistemlerle ilgilendim.. Fotovoltaik sistem tasarımı ve uygulaması yaptık.  Türkiye’ye dönmeden önce bir enerji firmasında güneş enerjisi sistemlerine yönelik alanda  çalıştım. Türkiye’ye döndüm. Şarj istasyonları ilgimi çekti ve böylelikle bu sektörde çalışmaya başladık. Teknolojik ve finansal olarak fizibilite çalışmaları yaptık ve böylece Zebra Elektronik A.Ş. doğdu.

Kaynak:https://www.ekonomiyontem.com.tr/voltrun-sarj-cozumleri-ile-her-yerde/9004/