Berkay Somalı: ‘Önümüzdeki 10 Yılda Tamamen Elektrikli Araçlara Geçileceğini Öngörmek Mümkün

Voltrun’ın Genel Müdürü Berkay Somalı

2011 yılında kurulan, 2016 yılından bu yana da şarj üniteleri ve şarj ağı işletme yazılımları ile elektrikli araç kullanıcılarına hizmetler sağlayan Voltrun’ın Genel Müdürü Berkay Somalı ile üretimlerini ve elektrikli şarj üniteleri pazarını konuştuk.

Voltrun’ın hikayesinden bahsedebilir misiniz?

Zebra Elektronik A.Ş. olarak 2011 yılında kurulmuş bir şirketiz. Şirketin kuruluş amacı e-mobilite ekosistemi için teknolojik çözümler geliştirmek. Bu kapsamda ilk 5 sene sadece AR-GE çalışmaları yaptık. Kendi yazılım ve donanımlarımızı geliştirdik. 2016 yılından bu yana da hem yazılım hem donanım ürünlerimiz ile piyasada yer alıyoruz. Ağırlıklı olarak şarj üniteleri, şarj ağı işletme yazılımları ve kendi markamız olan Voltrun ile elektrikli araç kullanıcılarına hizmetler sağlıyoruz.

Ürün çeşitleriniz ve ürünlerinizin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

AC şarj ünitelerinin üretimini gerçekleştiriyoruz ve DC hızlı şarj ünitelerimizi de bu sene içinde satışa sunacağız. AC şarj üniteleri ile ortalama 2-4 saat arasında şarj hizmeti verebilirken, DC üniteler ile 1 saatin altında hızlı şarj hizmeti verilebilmektedir.

Ayrıca EPDK şarj hizmeti yönetmeliğine ve dünya standartlarına uygun ezOperator şarj ağı yönetimi yazılımını da kendi bünyemizde geliştirdik ve diğer operatörlerin de hizmetine sunuyoruz.

Türkiye’deki şarj istasyonu ve elektrikli araç sayısının mevcudu nedir? Voltrun’ın şarj istasyonları arasındaki durumundan sayısal olarak bahsedebilir misiniz?

Türkiye’de bugün 3500 civarında soket, 8000 dolaylarında elektrikli araç var. Voltrun olarak Türkiye genelinde 200’den fazla noktada 500’den fazla soketimiz ile şarj hizmeti sunuyoruz. Toplamda 20 milyon araç içerisinde bu oranın oldukça düşük seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Bir elektrikli aracın ortalama şarj süresi, dolum maliyeti ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıları hakkında görüşleriniz nelerdir?

Konut ve işyeri otoparklarındaki şarj süreleri aracın batarya kapasitesine bağlı olarak 2-4 saat arası olarak gerçekleşiyor, hızlı şarj ünitelerinde ise bu süreyi bir saatin altına indirmek mümkün. Örneğin bir sitenin otoparkındaki Voltrun ünitesinde aracınızı doldurmak 100-300 TL aralığında olabilirken, otoyoldaki hızlı şarj ünitesinde bu miktar 200-500 TL’yi bulabiliyor ancak çok daha hızlı şarj edersiniz ve yolunuza devam edebilirsiniz.

Fosil yakıtların kullanılmadığı, akü ve pillerle çalışan elektrikli otomobiller e-mobilite dönüşümünün temelini oluşturuyor. Elektrikli araçlar; hava ve gürültü kirliliğine yol açmadığı için, toplum, ruh ve fiziksel sağlığına önemli katkılar sağlamaktadır.

Üretim tesisleriniz ve AR-GE çalışmalarınız ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Üretimimizi şirketimizin stratejik ortağı olan Kros Otomotiv’in Kütahya’daki tesislerinde yapıyoruz. AR-GE çalışmalarını kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda hiçbir yabancı firmaya bağlı değiliz ve dolayısıyla bu bize esneklik kazandırıyor. Zaman içinde gelen tüm regülasyon ve standartlara adaptasyon konusunda çok hızlı aksiyon alabiliyoruz. Öte yandan kendi teknolojimizi kendimiz geliştirdiğimiz için maliyet açısından da avantaj sağlıyoruz. Son 10 senedir bu konuya konsantre olduk. Dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz.

İhracatınız var mı?

Yurt dışına satışlar gerçekleştirdik. Hedefimiz bu sene içerisinde ihracatımızı artırmak. Sürekli yurtdışındaki fuar, organizasyon gibi etkinliklere katılım sağlayarak, bu alandaki networkumuzu geliştirmeye çalışıyoruz.

Türkiye’de ve Dünya’da elektrikli araçların geleceği hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Ben 2030 sonrasında, özel bir nedeni yoksa, kimsenin akaryakıtlı bir otomobil alacağını düşünmüyorum çünkü fiyat, performans, bakım maliyetleri ve 2. el satış fiyatları açısından elektrikli araçlar çok daha mantıklı olacak. Şu anda araç maliyetleri, menzil ve şarj ünitesi yetersizliği elektrikli araç satışlarının önündeki engeller gibi görünse de, bunlar hızla çözülüyor. Önümüzdeki 10 yılda tamamen elektrikli araçlara geçileceğini öngörmek mümkün.

Firmanızın kısa ve uzun vade hedefleri arasında neler var?

Zebra Elektronik çatısı altında hem üretimimiz hem de şarj ağımız var. Voltrun Elektrikli Araç Şarj İstasyon Ağımızda mevcut 500’den fazla soket sayımızı 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz.  Sektörün ilerleyişine bağlı olarak, ihtiyaç doğrultusunda bu sayı daha da fazla olabilir. Yine bu sene içerisinde DC yani hızlı şarj ünite kurulumlarına başlıyoruz. Kendimizin ürettiği ve kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen hızlı şarj ünite kurulumlarıyla da müşterilerimize daha hızlı hizmet verebilir noktaya gelmeyi planlıyoruz. Başta Türkiye çevresindeki ülkeler olmak üzere yurtdışına da Voltrun markası ile açılmak istiyoruz. Şarj ünitelerimizin yurt dışına yüksek adetlerde ihracatını gerçekleştirmek amacıyla birçok farklı ülkeden ilgililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Burada önemli olan kalite standartlarını sağlayabilecek doğru partnerleri bulabilmek. Gelen talepleri değerlendiriyoruz.

Son olarak kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Yüksek lisansımı Texas Austin’de proje yönetimi bölümü ile yaptım. Amerika’nın en büyük inşaat ve proje yönetim firmalarından Turner Construction’da çeşitli projeleri yönettim. Turner’da son yıllarımda özelikle yeşil binalardaki elektromekanik sistemlerle ilgilendim. Fotovoltaik sistem tasarımı ve uygulaması yaptık.  Türkiye’ye dönmeden önce bir enerji firmasında güneş enerjisi sistemlerine yönelik alanda çalıştım. Türkiye’ye döndüm. Şarj istasyonları ilgimi çekti ve böylelikle bu sektörde çalışmaya başladık. Teknolojik ve finansal olarak fizibilite çalışmaları yaptık ve böylece Zebra Elektronik A.Ş. doğdu

Kaynak: http://www.elektrikdunyasi.com.tr/Home/Roportaj/73